Senja Rummukainen

Photo: Sanna Lehto

Senja Rummukainen

Sellisti Senja Rummukainen on kuluneen vuosikymmenen aikana kasvanut sellon huippulupauksesta suomalaismuusikoiden kirkkaimpaan keskiöön. Kotimaisen konserttielämän tietoisuuteen hän nousi vuonna 2014 voittamalla Turun sellokilpailun. Vain vuotta myöhemmin hänet palkittiin finalistina Porton Guilhermina Suggia -awardsissa, ja vuonna 2019 hän saavutti finaalipaikan Pietarin kansainvälisessä Pjotr Tšaikovski -kilpailussa. Menestystä seuranneita esiintymisiä esimerkiksi BBC Symphony Orchestran, Mariinski-teatterin orkesterin, Krakovan Filharmonisen oerkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Tapiola Sinfoniettan, Turun filharmonisen orkesterin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina ovat ylistäneet niin lehdistö, kollegat kuin yleisötkin. Rummukainen on esiintynyt solistina niin Sakari Oramon, Dima Slobodenioukin, Leif Segerstamin, Klaus Mäkelän kuin Jorman Panulan johdolla.

Vuodet 2017–2021 Rummukainen toimi Helsingin kaupunginorkesterin toisena soolosellistinä. Myös kamarimuusikkona Rummukainen on Suomen suosituimpia. Hän on jo vuosien ajan kuulunut tärkeimpien kotimaisten festivaalien, kuten Kuhmon Kamarimusiikin, Turun musiikkijuhlien ja Oulun musiikkijuhlien soitannolliseen selkärankaan. Hän on toiminut myös Helsingissä järjestettävän Kamarikesä-festivaalin taiteellisena johtajana yhdessä Johannes Piirron, Kasmir Uusituvan, Tami Pohjolan ja Riina Piirilän kanssa vuosina 2017–2021. Vuonna 2022 hän osallistui Vevey Spring Classic-festivaalille, jossa soitti yhdessä mm. Janine Jansenin, Nils Mönkemeyerin, Francisco Piemontesin ja Daniel Müller-Schottin kanssa. Kaudella 22/23 Rummukainen debytoi Szczecinin Filharmonisen orkesterin, Sinfonia Lahden, Lodzin Arthur Rubinstein Filharmonian, Pilsenin Filharmonikoiden ja Thüringenin filharmonikoiden solistina. Hän palaa myös Tapiola Sinfoniettan solistiksi soittamalla Anna Clynen Dancen Jukka-Pekka Sarasteen johdolla. Kamarimuusikkona hän esiintyy mm. Janine Jansenin kanssa Kölnin filharmoniassa, Eggenfeld klassisch-festivaalilla, Bebersee-festivaalilla, sekä Storioni-festivaalilla Hollannissa.

Opettajat ovat avanneet hänelle aina uuden oven musiikin loputtomiin mahdollisuuksiin. Opintonsa Rummukainen aloitti Taru Aarnion ja Allar Kaasikin luokilla. Sen jälkeen hän siirtyi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen Marko Ylösen oppiin. Tällä hetkellä hän viimeistelee Konzertexamen-opintojaan Berliinissä Jens Peter Maintzin johdolla. Hän on opiskellut myös Young-Chang Chon ja Truls Mørkin luokilla. Senja on pitänyt myös mestarikursseja mm. CelloFestissä Helsingissä ja Porvoon Selloakatemiassa. Hän toimi myös tuomariston jäsenenä Porvoon sellokilpailussa vuonna 2021.

Rummukainen soittaa tällä hetkellä OP Taidesäätiön omistamaa Giovanni Grancino- selloa vuodelta 1698.

Esitykset